4 misverstanden over de penningmeester

het team

Vanmorgen las ik in de krant: “De 41-jarige penningmeester van de atletiekvereniging ontvreemdde € 65.000 uit de verenigingskas.” Hoe is dit mogelijk? En waarom heeft niemand dit eerder ontdekt? Is ook dat de vraag die bij jou opkomt?
We lezen het bijna wekelijks in de krant.

Laat ik beginnen met 4 grote misverstanden rondom het penningmeesterschap van een (sport)vereniging of een stichting.

De penningmeester is de boekhouder.

Het kan inderdaad zo zijn dat de penningmeester de boekhouding van de vereniging of van de organisatie verzorgt. Dit hoeft echter niet! Het is heel goed mogelijk dat de boekhouding is uitbesteed aan een extern bureau of wordt uitgevoerd door een ander verenigingslid. De penningmeester is wel de persoon die toeziet op het goed uitvoeren van de boekhouding. De penningmeester heeft de verantwoordelijkheid voor het jaarlijks opstellen van een begroting en het correct uitvoeren van boekhoudkundige handelingen. Ook is zij verantwoordelijk voor het jaarlijks aanbieden van een financiële verantwoording aan de leden van de vereniging of aan het bestuur van de stichting.

De penningmeester is de enige die over de portemonnee beschikt

Het is heel erg wenselijk dat de organisatie over een eigen betaalrekening en spaarrekening op haar naam beschikt. En eventueel over een kleine kas. Betalingen verlopen niet via de privé betaalrekening van de penningmeester of een ander lid van de vereniging of het bestuur. Verplicht is het echter niet.
De rechten van het verrichten van betalingen kunnen worden verleend aan de penningmeester, de bestuursleden of andere leden van de vereniging of het bestuur. Het kan zelfs zo worden geregeld dat de penningmeester geen enkele betaling kan verrichten.

Wij, de overige bestuursleden, weten pas achteraf dat er geld is ontvreemd

Dit is een groot misverstand. Bij een vereniging of stichting is het belangrijk het ‘vier-ogen-principe’ toe te passen. Dit houdt in dat in geen enkel geval één persoon een verplichting kan aangaan en/of een betaling kan doen. In alle gevallen geven twee personen toestemming.

De penningsmeester is verantwoordelijk voor het verduisteren van de middelen

In de krant lijkt dit zo te zijn! De penningmeester heeft regelmatig privé uitgaven gedekt met middelen uit de kas van de organisatie. De penningmeester heeft hiervan geprofiteerd.
Dit is onjuist! Lees eens na in de statuten van jouw organisatie hoe het is geregeld met de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid! Door de rechten en verantwoordelijkheden niet goed te regelen en te borgen is het gehele bestuur in gebreke gebleven. Je kunt zelfs stellen dat gelegenheid is geboden voor misbruik en daarmee het ongewenste gedrag is uitgelokt. Oké, dit gaat misschien wat ver. Maar het is wel de vraag of alleen de penningmeester het tekort moet aanvullen.

Wordt vervolgd…

Wil je meer over weten over dit onderwerp en weten hoe je dit goed kunt regelen binnen jouw organisatie?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Dat kan per mail: info@cirkeltoezicht.nl of telefonisch: Tessa 06 – 11 071 098 of Astrid: 06 – 2425 1869.

Written By

De Financiële vrouw van de Culturele Sector Specialist in Control en Kwaliteit, en met een passie voor Besturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.